Eski tip sürücü belgeleri veya ehliyetlerin yenilenmesi Karayolları Trafik Kanunu gereğince bir zorunluluk. Bu kapsamda belirlenen son tarih ise 31 Aralık 2024 olarak belirlenmiştir. Yani eski tip ehliyet ve sürücü belgelerinizi 31 Aralık 2024 tarihine kadar yenilemekle yükümlüsünüz.
Ehliyet Nasıl Yenilenir?
Ehliyetinizi yenilemek için ilk yapmanız gereken “Sürücü Olur“ sağlık raporu almak. Ardından da Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü internet sitesinden online olarak ya da ALO 199 hattını arayarak yeni sürücü belgesi almak için başvuru randevusu almanız gerekiyor.
Ehliyet Yenileme İçin Gerekli Belgeler
NVİ Müdürlüğü üzerinden sürücü belgesi randevunuzu aldıktan sonra, başvuruda sizden istenecek olan evrakları hazırlamanız gerekli. Peki ehliyet yenilemede gerekli olan belgeler neler? Aşağıya sıralayalım hemen.
- Gerekli harçların ödendiğine dair belge: Ehliyet (sürücü belgesi) yenileme ücretini ödediğinize dair belge
- Sağlık Raporu: Başvurudan önce aldığınız “Sürücü olur” sağlık raporu
- Nüfus Cüzdanı veya Pasaport: Ehliyet yenileme başvurusunda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı kimlik kartına, süresi dolmamış pasaporta veya resmi iş kimliğine ihtiyacınız olacaktır.
- Adli Sicil Belgesi: Ehliyet yenileme başvurusu yaparken yanınıza almanız gereken evraklardan biri olan adli sicil belgesini e-Devlet üzerinden temin edebilirsiniz.
- 1 Adet Biyometrik Fotoğraf: Ehliyetini (sürücü belgesi) yenilemek isteyen kişiye ait olan biyometrik fotoğrafın son 6 aydan eski olmaması önemlidir.
- Kan Grubu Kartı: Ehliyetini yenileyen kişi eğer kan grubunu bilmiyorsa kan grubunu belirten sağlık kurumu raporunu da başvuruda yanında getirmesi gerekmektedir.
Bu belgeleri tamamladıktan sonra ehliyet yenileme işlemlerine başlayabilirsiniz.
Ehliyet Yenileme Ücreti 2024
En çok merak edilenlerden biri de “Ehliyet yenileme ücreti ne kadar?” sorusunun cevabı. Eğer eski tip ehliyete sahipseniz ve ehliyetinizi yenilemek istiyorsanız ehliyet yenileme harcı ödemesi olarak toplam 15 TL yatırmanız gerekiyor. Ehliyet değiştirme ücreti olarak da bilinen bu tutar, 13 TL değerindeki kâğıt bedeli ve 2 TL değerindeki vakıf hizmet bedelinden oluşur.
Yeni tip ehliyete sahipseniz ve süre dolumu, kaybetme ya da başka bir nedenle yeni tip ehliyetini yenilemek istiyorsanız ödemen gereken tutar bir miktar değişiyor. Vakıf hizmet bedeli 230 TL + değerli kağıt bedeli 990 TL’dir. Yani toplam 1.220 TL ödemeniz gerekiyor. Peki, ehliyet yenileme ücreti nereye yatırılır? Ehliyet yenileme harç ücretini, Gelir İdaresi Başkanlığı ve Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı ile anlaşmalı bankaların şubelerinden, ATM kanalları veya internet bankacılığı üzerinden ödeyebiliyorsunuz.
Diğer yazılarımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Pingback: Ehliyet Yenileme İçin Randevu Nasıl Alınır/Uğur Sürücü Kursu